Ser halloumi to wdzięczny obiekt do fotografowania. Grillowany prezentuje się doprawdy świetnie. Ale w życiu i blogowaniu nie tylko o zdjęcia chodzi, również o smak. A tego mu również nie brakuje.  To już chyba piąta sałatka z jego udziałem, tym razem w towarzystwie duszonych na maśle kwiatów cukinii, których jestem ogromną fanką. 

Składniki:

  • garść mixu sałat 
  • 6-7 plastrów sera halloumi 
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • 1/2 awokado 
  • 6-7 kwiatów cukinii 
  • 1 łyżka masła 
  • szczypta soli i pieprzu 
  • oliwa z oliwek do grillowania sera 
  • dressing miodowo- musztardowy: 1 łyżka musztardy dijon, 1 łyżka miodu, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu
Na patelni grillowej smażę plastry sera do zarumienienia. Na osobnej, suchej patelni prażę pestki. Kwiaty cukinii smażę na maśle doprawione solą i pieprzem przez minutę. Na talerzu układam sałatę, pokrojone awokado, smażone kwiaty, grillowany ser i prażone pestki. Składniki dressingu dokładnie mieszam i polewam nim sałatkę. 

Smacznego, Klaudia. 


6 komentarzy: