Pyszne i kruche ciasto, które cudem udało mi się uchwycić na zdjęciu. Jeszcze ciepłe rozeszło się w kilka minut więc że ten przepis znajdzie się na blogu. Proste i przesmaczne ciacho, idealne do popołudniowej kawy.
Składniki na blachę 25 cm x 25 cm:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 gram masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 1 kilogram fig
- 3-4 łyżki brązowego cukru
Z mąki, zimnego masła, żółtek, cukru pudru i soli zagniatam ciasto. Dno formy wykładam papierem do pieczenia. Figi kroję w plastry. Ciastem wylepiam formę, układam na cieście figi, które posypuję cukrem brązowym. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piekę 45 minut, do suchego patyczka. STUDZĘ, kroję i podaję.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy