Poranek. Najlepiej z kubkiem kawy w dłoni. Idealna pora na wypad do lasu. Ubrana w pięć kilogramów ubrań, z zakatarzonym nosem i nienajlepszym stanem zdrowia, w trampkach... udałam się na grzyby! Z założenia w poniedziałek, po ślicznym weekendzie, miałam wrócić do domu z pustym koszykiem. Nic bardziej mylnego, pełen koszyk grzybów... i kilka nowych pomysłów na pyszności już niebawem na blogu. Fajnie czasem pogubić się po lesie. Chciałabym móc tak częściej.
Składniki (na rodzinny obiad):
- 1,5 kg schabu
- 100 gram suszonych śliwek
- majeranek, wędzona papryka, sól i pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
Sos śmietanowo- grzybowy:
- 1 kg grzybów: czarnych łebków, podgrzybków
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- rozmaryn
- sól i pieprz
- szklanka śmietany 30%
- 1 lampka białego wina
- 2 łyżki masła
Do podania:
- buraczki zasmażane
- tłuczone ziemniaki
- tarta marchewka
Schab oczyść z błon a następnie przebij wzdłuż na wylot cienkim nożem. Do powstałego otworu nadziej suszone śliwki. Wcześniej śliwki możesz namoczyć w amaretto, będą smaczniejsze i dadzą fantastyczny aromat. Nadziany schab marynuję w przyprawach i odstawiam na noc do lodówki. Jeżeli nie masz tyle czasu to odstaw schab przynajmniej na 30 minut. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż schab z każdej strony do mocnego zarumienienia a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na maśle podsmaż posiekaną cebulę i czosnek z rozmarynem. Dodaj pokrojone grzyby. Wlej białe wino i zredukuj. Dodaj śmietanę, sól i pierz. Gotuj 5 minut do zgęstnienia. Porcję schabu podaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.
Smacznego, Klaudia.
już chyba wiem co zrobię w niedzielę:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
Usuń