Jeżeli dość długo śledzicie mojego bloga to wiecie, że przede wszystkim w kuchni stawiam na sezonowość. Jesienią nie może być inaczej. Zanim moja kuchnia i potrawy staną się "dyniowe", wcześniej wykorzystam grzyby na multum sposobów. Są uniwersalne, smaczne i sycące. Z makaronem i ciemnym sosem #lowicz smakują wyśmienicie. Koniecznie spróbujcie takiej wersji podania grzybów!
Składniki (na 2 porcje):
- 100 gram dowolnego makaronu (ja użyłam płatów lasagne)
- 500 gram grzybów
- ząbek czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, majeranek
- 300 gram piersi kurczaka
- marynata do kurczaka: papryka wędzona, sól, pieprz, majeranek
- natka pietruszki
- 1 słoik sosu ciemnego uniwersalnego Łowicz
- odrobina sera feta
- 1 mała cukinia
Pierś kurczaka marynuję w przyprawach i odstawiam na 30 minut. Makaron gotuję w posolonej wodzie al dente. Grzyby oczyszczam, myję i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło i smażę na nim cebulę oraz czosnek do zarumienienia. Dodaję grzyby i duszę sos kilka chwil. Wlewam ciemny sos uniwersalny Łowicz i gotuję całość 5-10 minut. Doprawiam solą i pieprzem. W tym czasie grilluję pierś kurczaka po 2-3 minuty z każdej strony. Grillowane piersi kroję na mniejsze kawałki. Cukinię kroję w słupki. Natkę pietruszki siekam. Fetę kruszę drobno. Do gotowego sosu dodaję makaron, piersi kurczaka oraz cukinię. Podaję porcję makaronu z natką pietruszki i pokruszoną fetą.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy