To ciasto zachwyca. Zdecydowanie niewyczuwalna ciecierzyca, która nadaje jedynie delikatnie orzechowy posmak. Wilgotne i długo utrzymujące świeżość ciacho, które świetnie smakuje z powidłami śliwkowymi. Przepis skierowany dla osób, które lubią zdrowsze wypieki i nie boją się eksperymentować w kuchni.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki kakao
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3-4 łyżki miodu
- garść orzechów laskowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Polewa:
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki śmietany kremówki
- orzechy lub kolorowe kuleczki do dekoracji
Ciecierzycę, jaja, olej, wanilię i miód zmiksować na gładką masę. Dodaję kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Dodaję orzechy laskowe. Przygotowaną masę przekładam do formy keksowej o wymiarach 10 cm x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Ciasto piekę 60 minut, do suchego patyczka. W kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę, olej kokosowy i śmietanę. Przygotowaną polewą dekoruję ciasto. Posypuję orzechami lub kolorowymi posypkami.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy