Ser halloumi jest super. Na blogu znajdziecie już kilka przepisów z jego wykorzystaniem, zazwyczaj jako dodatek do sałatek. Jest pożywny i smaczny, jeden z moich ulubionych serów. Świetnie smakuje smażony w panierce lub grillowany. Wobec tego idealnie nadaje się do szaszłyków!
Składniki (na 2 porcje):
- 100 gram sera halloumi
- 2-3 ziemniaki
- 1 niewielka cukinia
- 1 czerwona papryka
- przyprawy: tymianek, majeranek, sól, pieprz, wędzona papryka
- odrobina oleju do grillowania
Ziemniaki szoruję a następnie gotuję 15 minut ze skórką. Kroję w grubą kostkę. Paprykę kroję na kwadraty. Cukinię myję a następnie obieraczką do jarzyn kroję w plastry. Halloumi kroję w kostkę. Wszystkie składniki doprawiam przyprawami i nadziewam kolejno na drewniane patyczki do szaszłyków: ziemniak, zwinięty w rulon plaster cukinii, ser halloumi i papryka. Przygotowane szaszłyki grilluję na patelni po 5 minut z każdej strony. Podaję od razu po przygotowaniu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy