I zaczęło się! Cykl wytrawnych owsianek. Długo za mną chodziło aby je przygotować. Postanowiłam zacząć czymś ekstra. Jest halloumi, jest omlet, są warzywa i prażone orzechy. Jest nawet prażona ciecierzyca. Jest to owsianka wypasiona na maxa. Będzie ich więcej na blogu. Do znudzenia przerobiłam owsianki na słodko. Teraz będzie wytrawnie, coś dla wybrednych podniebień. Uwielbiam owsianki! Niech żyje owsianka. To co.. następna z karmelizowanym burakiem? 

Składniki (na 1 porcję):
  • 3 łyżki płatków owsianych 
  • 1/2 szklanki wody 
  • 1 jajo 
  • 1 łyżka orzechów laskowych 
  • 50 gram cukinii 
  • 40 gram papryki żółtej 
  • 2 łyżki ugotowanej ciecierzycy 
  • 50 gram sera halloumi 
  • świeży ogórek 
  • sól, pieprz i papryka wędzona 
  • olej rzepakowy do smażenia, w ilości według uznania 
Płatki gotuję w wodzie. Doprawiam solą. pieprzem i wędzoną papryką. Na patelni grillowej smażę pokrojoną w plastry cukinię, paprykę oraz ser halloumi. Doprawiam solą, pieprzem i wędzoną papryką. Na suchej patelni prażę orzechy laskowe. Ściągam orzechy, wlewam odrobinę oleju na patelnię i smażę na niej prostego omleta z roztrzepanego jajka ze szczyptą soli i pieprzu. W trakcie smażenia omleta, zanim jeszcze się dobrze zetnie zawijam go w rulon. Ogórka kroję. Na suchej patelni prażę ciecierzycę z przyprawami. Warzywa grillowane kroję w kostkę i mieszam z owsianką oraz ciecierzycą. Gotową owsiankę podaję z serem halloumi, pokrojonym w plastry omletem a całość posypuję orzechami oraz ogórkiem świeżym. 

Smacznego, Klaudia. 





4 komentarze:

  1. od dawna zastanawiałam się nad wytrawną owsianką ale nie zdążyłam jeszcze tego sprawdzić...Twoja propozycja niezwykle mnie do tego zachęca :D Pyszne składniki :)

    OdpowiedzUsuń