Burak

Pierś kurczaka duszona z figą i winem podana z pieczonym karmelizowanym burkiem i cytrynowo- miętowym ryżem

08:30




 Kolejny obiad w chorwackim, figowym stylu w którym się zakochałam i który kolejnego dnia, na prośbę innych, musiałam powielić chociaż miałam szczerą ochotę wymyślić nowe danie lub nie gotować wcale. Uparli się!

Składniki (na 3 porcje):

  • 500 gram piersi kurczaka 
  • 10 fioletowych fig
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta soli i pieprzu 
  • sok z cytryny 
  • rozmaryn
  • łyżka oliwy z oliwek
Karmelizowane buraki:
  • 2 upieczone w folii buraki 
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • lampka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżka masła 
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli i pieprzu 
  • sok z ćwiartki cytryny
Miętowo - cytrynowy ryż 
  • 1 szklanka ryżu 
  • 1 i 1/2 szklanki wody 
  • skórka otarta z jednej cytryny 
  • sól 
  • garść posiekanej mięty 
Dodatkowo kilka fioletowych fig i mięta do dekoracji

Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na koniec gotowania dodaję skórkę oraz sok z cytryny i posiekaną miętę. Doprawiam solą. Ściągam z ognia. 

Na maśle smażę pokrojone w kostkę buraki. Dodaję cukier i karmelizuję je chwilę. Wlewam wino które natychmiast redukuję na dużym ogniu. Doprawiam buraki solą, sokiem z cytryny i miętą. Ściągam z ognia. 

Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą, pieprzem i rozmarynem. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. Na oliwie z oliwek smażę pokrojoną pierś kurczaka do zarumienienia. Dodaję pokrojone figi i duszę składniki kilka minut. Wlewam wino i redukuję sos do momentu aż zgęstnieje. Doprawiam jeszcze szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. 

Porcję piersi kurczaka z sosem podaję z burakami karmelizowanymi oraz ryżem miętowo- cytrynowym. Dekoruję figą i miętą. 

Smacznego, Klaudia. 






Zobacz także

0 komentarze