Kasza

Komosa ryżowa gotowana na bulionie ze szpinakiem, marchewką i papryką oraz orzechy laskowe i szynka parmeńska

09:00





Są dania łatwe, proste i przyjemne a przede wszystkim zdrowe i to jest jedno z nich. Są dania które jesz i wiesz, że na stałe zagoszczą w Twoim menu i to jest właśnie takie danie. Są też dnia, które oprócz podniebienia cieszą również oczy i to właśnie danie należy do takich. Jesienne barwy żółtej komosy ryżowej ugotowanej w bulionie z marchewką, papryką i szpinakiem z pewnością prócz pysznego wyglądu zachwycają smakiem. Dodatki w postaci prażonych orzechów lasowych, chipsa z szynki parmeńskiej czy parmezanu tylko podkreślają perfekcyjny smak potrawy a przy tym dodają charakteru. Idealny pomysł na lekki lunch lub obiad. 

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 2/3 szklanki komosy ryżowej 
  • 200 ml bulionu drobiowego Krakus 
  • 200 ml wody 
  • 2 marchewki 
  • 1 cebula czerwona 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • garść świeżego szpinaku 
  • 3-4 plastry szynki parmeńskiej 
  • garść orzechów włoskich 
  • sól i pieprz
  • szczypta kurkumy, kolendry i wędzonej papryki 
  • garść startego parmezanu 
  • łyżka oliwy z oliwek do smażenia 
Komosę ugotuj w bulionie i wodzie do wchłonięcia całego płynu. Odstaw. Na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy. Pokrój w kostkę paprykę oraz marchew. Wrzuć na patelnię i smaż składniki kilka minut. Dodaj szpinak. Na osobnej patelni upraż orzechy. Ściągnij i posiekaj. Na tej samej patelni podsmaż szynkę parmeńską aż mocno zacznie się rumienić. Ściągnij z ognia. Do podsmażonych warzyw dodaj ugotowaną kaszę. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowaną porcję kaszy podaj z posiekanymi orzechami, pokruszoną szynką oraz startym parmezanem. Najlepiej smakuje na ciepło. 

 Smacznego, Klaudia!





Zobacz także

0 komentarze