Świetny pomysł na zapiekany makaron z dodatkiem parmeńskiej szynki, koziego sera oraz parmezanu i cukinii. Z ugotowanych płatów lasagne formujemy koszyczek lub kilka mniejszych koszyczków w formie na muffiny, na dnie układamy szynkę parmeńską oraz ser pleśniowy z parmezanem. Wierzch wypełniamy jajkami, cukinią oraz rozmarynem. Całość zapiekamy aż jajka się zetną, ser rozpuści a makaron stanie się delikatnie chrupki. Pychota! Takie cuda tylko z makaronem lasagne od #Lubella!

Składniki (na 3 porcje):
  • 10 płatów makaronu Lasagne od Lubella 
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 
  • 100 gram sera pleśniowego 
  • 50 gram parmezanu 
  • 1 niewielka cukinia 
  • 3 jajka 
  • świeży rozmaryn 
  • garść pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
Makaron podgotuj przez 5 minut, niech stanie się plastyczny. Dno formy do zapiekania wyłóż makaronem. Na wierzchu ułóż szynkę parmeńską oraz pokrojoną w plastry cukinię. Całość posyp pokruszonym serem oraz parmezanem. Wbij jajka i posyp składniki solą, pieprzem i rozmarynem. Zapiecz makaron w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Podaj od razu z pokrojonymi pomidorkami.

Smacznego, Klaudia. 







8 komentarzy: