Kiedy przygotowuję imprezę dla bliskich zawsze mam problem co przygotować tak podzielnego a zarazem niezbyt nudnego by każdy był zadowolony. Kilkukrotnie już strzałem w dziesiątkę okazał się gulasz. Ten jest niesamowity w smaku. Fasola, kukurydza, papryka czerwona, marchew i duża ilość sosu pomidorowego z dodatkiem najlepszych kawałków wołowiny to pomysł idealny na danie, które ma zachwycać. Długo duszone mięso, które rozpływa się w ustach! Nie ma nic smaczniejszego! Wystarczy dobrej jakości pieczywo by goście byli oczarowani tym daniem.

Składniki (na 4-6 porcji):
  • 300 gram pręgi wołowej
  • 350 gram karkówki wołowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 lampka białego musującego wina
  • 400 gram pomidorów z puszki krojonych
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy, po 1/2 łyżeczki: kuminu, wędzonej papryki, chili, kurkumy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 4 małe marchewki
  • 2 papryki czerwone
  • 500 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • natka pietruszki do dekoracji
  • pieczywo do podania
Mięso kroję w kostkę o boku 1 cm. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewam olej i smażę na nim pokrojoną w dużą kostkę cebulę i posiekany czosnek. Następnie dodaję pokrojone mięso i smażę do momentu aż lekko zbrązowieje. Dodaję przyprawy: kumin, wędzoną paprykę, chili i kurkumę. Całość dokładnie mieszam. Wlewam wino i gotuję do momentu aż płyn odparuje. Następnie wlewam bulion. Mięso gotuję na wolnym ogniu przez godzinę. Po godzinie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w plastry marchewkę. Całość gotuję kolejne pół godziny. Po tym czasie dodaję pomidory z puszki, passatę, koncentrat, kukurydzę oraz fasolę. Jeśli gulasz jest zbyt gęsty dodaję więcej bulionu, tak by mógł się swobodnie gotować. Gulasz gotuję na wolnym ogniu przez kolejną godzinę. Po tym czasie doprawiam go solą, pieprzem oraz cukrem. Dokładnie mieszam. Dekoruję natką pietruszki i podaję z kluskami lub ulubionym pieczywem. Najlepiej smakuje kolejnego dnia.

Smacznego, Klaudia.



2 komentarze:

  1. Podane z kluskami, świetny pomysł a ja zastanawiałam się czy ziemniakami czy z kaszą gryczaną ale kluski będą tutaj najlepsze lub pieczywo z dobrej piekarni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ziemniaki i kasza gryczana też będą ok, jednak kluski to po prostu strzał w dziesiątkę do tego dania! :)

      Usuń