Ogromną przyjemność sprawia mi pieczenie domowego pieczywa. Coraz bardziej lubię pracować na cieście drożdżowym, jak i na zakwasie, co zapewne wynika z mojego coraz większego doświadczenia w tej kwestii. Ciasto drożdżowe z dodatkiem piwa to już w ogóle prosta sprawa. Rośnie jak szalone i ma specyficzny, jednak bardzo smaczny smak. Miękkie pieczywo, które długo utrzymuje swoją świeżość.

Składniki (na jeden bochenek o bokach 22 x 10 cm):
  • 350 gram mąki orkiszowej typ 1850
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 30 gram świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 225 ml piwa jasnego
  • masło i otręby orkiszowe do formy

Drożdże mieszam z miodem i łyżką mąki tworząc zaczyn, który odstawiam na 10-15 minut aż podwoi objętość. Dodaję resztę składników: pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek oraz jasne piwo. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia (lub do momentu aż ciasto podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, chleb powinien wystawać nieco z formy. Następnie formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kratce.

Smacznego, Klaudia.




8 komentarzy:

  1. Chlebek wygląda rewelacyjnie.. pięknie wyrósł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba. W smaku jest również przepyszny! :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł :)
    A piwko ma być niepasteryzowane? Czy obojętne?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam niepasteryzowanego piwa ale uważam, że nie ma to większego znaczenia w tym przepisie. Myślę też, że świetnie by tu pasowało ciemne piwo! :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Szkoda, że w Norge piwo jest takie drogie ;) Chleb w sumie też. Wypiekałam go, będą w ciąży. Teraz się trochę rozleniwiłam. Ale mam zamiar w tym roku upiec swój pierwszy zakwasowiec.
    pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe chlebki na zakwasie to moja specjalność! Jeśli nie masz jeszcze upatrzonego przepisu to zapraszam po ten na moim blogu bo wychodzi zawsze. Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Chleby w mojej kuchni pojawiły się 3 lata temu i powstają w bardzo różnych wersjach :) piwny jest mniam. Więc wypróbuje i Twój :) Myślę, że piwo pozwala mu zachować świeżość dłużej, bo same drożdże zwykle tego nie zapewniają. Pozdrawiam :) Basia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, poza tym mam wrażenie, że piwo "podbija" smak chleba i oczywiście dużo szybciej chlebek wyrasta. Smaczny na słodko i w wersji wytrawnej :)

      Usuń