Nie wiem co zrobiłabym bez gotowej granoli, przygotowanej w domu, którą zawsze mam w słoiku na półce. Nie mam pojęcia jak wówczas wyglądały by moje śniadania jedzone w pośpiechu rano. Dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie. Mieszam kilka łyżek gotowej granoli z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami prawie każdego ranka, kiedy nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie wymyślnego śniadania.
Tropikalna granola bez glutenu to kolejna wariacja na temat mojej ulubionej mieszanki. Płatki jaglane wymieszane z kaszą jaglaną, z kandyzowanym mango i daktylami, z dodatkiem gałki muszkatołowej, syropu klonowego, wiórków kokosowych oraz wody różanej. Jest bardzo aromatycznie, jest smacznie i słodko. Nie martwcie się surową kaszą jaglaną, po pieczeniu staje się znacznie smaczniejsza i chrupiąca.

Składniki (na 1 duży słoik):
  • 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki pestek dyni
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 1 łyżka wody różanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 gram kandyzowanego mango
  • 100 gram suszonych daktyli
Mieszam płatki, kaszę, pestki i nasiona, orzechy, wiórki z rozpuszczonym olejem kokosowym syropem klonowym, wodą różaną i gałką muszkatołową. Składniki przekładam do naczynia żaroodpornego i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Granolę piekę przez godzinę, mieszając składniki co 10 minut, by równomiernie się upiekły. Studzę składniki i mieszam z posiekanymi daktylami i mango. Przygotowaną mieszankę przekładam do suchego słoika i przechowuję w ciemnym miejscu.

Smacznego, Klaudia.


2 komentarze: