Sałatki

Sałata rzymska z granatem, oliwkami, papryką i czerwoną cebulą

14:51


Taką sałatkę podałam ostatnio do obiadu. Była pyszna! Nieco inna niż tradycyjne surówki do których jesteśmy przyzwyczajeni. Uwielbiam takie smaki.Granat, który jest nieco słodki a zarazem kwaśny, nadaje tej sałatce wyjątkowego smaku. Nie potrzeba nawet jakiegoś specjalnego dressingu... wystarczy pikantna oliwa, sól i ocet winny. I tyle. A smak powala!

Składniki:

  • pół główki sałaty rzymskiej 
  • połowa granata 
  • 5 czarnych oliwek
  • ćwierć czerwonej cebuli 
  • pół zielonej papryki
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek (u mnie pikantna)
  • łyżka octu winnego
  • odrobina soli 

Sałatę myjemy u rwiemy na małe kawałki. Połówkę granata uderzamy mocno od strony skóry tłuczkiem lub innym ciężkim narzędziem- małe ziarenka granata powinny same wypadać bez większego wysiłku z naszej strony. Paprykę kroimy w drobną kostkę, oliwki w krążki, cebulę w piórka. Wszystko kładziemy na sałacie. Z pikantnej oliwy z oliwek, octu i soli robimy prosty dressing i polewamy nim sałatkę. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze