Składniki (na dwie osoby):
- duża garść rukoli
- 3 jaja
- pół ogórka szklarniowego
- 300-400 gram ugotowanego bobu, bez skórki
- pół pomidora
- 100 gram sera feta
- pół zielonej papryki
- łyżka majonezu LIGHT!
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- drobno posiekany ząbek czosnku
- świeże zioła: koperek, oregano i tymianek
- sól
- pieprz
Bób gotujemy w nieosolonej wodzie (solimy wodę dopiero pod sam koniec gotowania!). Paprykę kroimy w paski, ogórka w plasterki, fetę w kostkę a jaja gotujemy na półtwardo (u mnie to takie 6 i pół minuty od momentu zagotowania się wody, ale wiadomo każdy ma swój jakiś tam wyznacznik) i kroimy w ćwiartki. Pomidora również kroimy w ćwiartki. Jogurt naturalny mieszamy z majonezem, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem (nie przesadzamy z solą bo w sałatce znajduje się również feta). Na talerzu układamy: rukolę, ogórka, paprykę, ugotowany i obrany bób, ser feta, pomidory i jajka. Na końcu polewamy wszystko sosem czosnkowym. Posypujemy świeżymi ziołami do smaku. Gotowe!
Brak komentarzy