- 150 ml letniego mleka
- 30 gram masła
- 50 gram cukru pudru + 3 łyżki do twarogu + 30 gram do lukru
- szczypta soli
- jedno jajo
- 260 gram mąki pszennej
- 10 gram suchych drożdży (20 gram świeżych drożdży- wtedy na początku trzeba zrobić rozczyn)
- 150 gram twarogu półtłustego
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 100 gram jagód
- 2 łyżki syropu klonowego (lub wody)
Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone masło, cukier puder (50 gram), roztrzepane jajko i mieszamy. Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy sól i mleko wymieszane z resztą składników. Mieszamy wszystko dokładnie, formujemy kulę i wkładamy do misy, posypanej mąką. Odstawiamy ciasto na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze chwilę, należy rozwałkować ciasto na duży kwadrat. Twaróg mieszamy z jagodami, jogurtem greckim i cukrem pudrem (3 łyżki). Na rozwałkowane ciasto nakładamy serowo- jagodowy farsz i zwijamy ciasto w rulon. Kroimy w plastry o grubości 3-4 cm. Układamy w wysmarowanej blaszce do wyrośnięcia na pół godziny. Gotowe drożdżówki umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez 18- 20 minut. W tym czasie należy przygotować lukier: cukier puder mieszamy z syropem klonowym. Jeszcze ciepłe drożdżówki polewamy gotowym lukrem.
Smacznego, Klaudia.
Smacznego, Klaudia.
Mój pierwszy przepis na 1 jajku, jest świetny, dziękuję. :) Skorzystałam z dżemu z jagód Gomaru, zima z własnymi jagodziankami to zupełnie co innego :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się podoba! Pozdrawiam :)
Usuń