Smak słodko-pikantnego kurczaka nie jest mi obcy i bardzo go lubię. Dlatego właśnie zdecydowałam się na połączenie udek kurczaka z ananasem i czosnkiem. To proste danie, które robi się samo.
Składniki:
- 5 udek
- 2 łyżki musztardy dijon
- 3 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam pikantnej z chili)
- 2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- chili w płatkach
- 2 plastry ananasa z puszki lub kawalek świeżego
- 3 ząbki czosnku w łupinach
- 4 łyżki syropu z puszki ananasa lub bulionu/wody
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą, miodem oraz chili w płatkach i syropem z puszki ananasa. Udka dokładnie nacieramy glazurą z każdej strony i odstawiamy na noc do lodówki (lub kilka godzin). Po tym czasie udka wraz z marynatą umieszczamy w rękawie do pieczenia, dodajemy pokrojonego ananasa i czosnek. Tak przygotowane udka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z odsmażonymi na maśle kluskami.
Smacznego, Klaudia.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy