Składniki:

  • 2 małe cukinie 
  • 2 jaja
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka maślanki
  • szczypta soli 
  • szczypta pieprzu
  • pół ogórka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego 
  • 100 gram sera cheddar
  • ząbek czosnku
  • olej rzepakowy
  • pietruszka/ koperek do ozdoby 
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie do startej cukinii dodajemy jaja, maślankę, mąkę. Doprawiamy pieprzem i dodajemy starty ser cheddar. Rozgrzewamy patelnię i smażymy małe placuszki na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek lub pietruszkę. Gotowe, smacznego!




2 komentarze:

  1. Zobiłam z połowy składników i żałuje bo ................wyszły znakomite. Następnym razem podwoje porcję, warto dodać natkę pietruszki.

    OdpowiedzUsuń