Składniki:
- 2 małe cukinie
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- łyżka maślanki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- pół ogórka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 100 gram sera cheddar
- ząbek czosnku
- olej rzepakowy
- pietruszka/ koperek do ozdoby
Cukinie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy solą i odstawiamy na godzinę na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. Po tym czasie do startej cukinii dodajemy jaja, maślankę, mąkę. Doprawiamy pieprzem i dodajemy starty ser cheddar. Rozgrzewamy patelnię i smażymy małe placuszki na średnim ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony. Ogórka obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jogurt grecki, drobno posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekany koperek lub pietruszkę. Gotowe, smacznego!
Zobiłam z połowy składników i żałuje bo ................wyszły znakomite. Następnym razem podwoje porcję, warto dodać natkę pietruszki.
OdpowiedzUsuńmniam :D
OdpowiedzUsuń