Kolejne śniadanie i kolejna sałata. Ta chyba smakuje mi najbardziej ze wszystkich. Wydaje mi się, że zawdzięcza ona swój niesamowity smak wspaniałemu dressingowi. Warto ją zrobić, to szybki i zdrowy pomysł na śniadanie lub kolację!
Składniki (na dwie porcje, ha!):
- garść rukoli
- 3 jaja ugotowane na twardo
- 6 rzodkiewek
- garść czarnych oliwek bez pestek
- 1/4 ogórka zielonego, pozbawionego skórki i nasion
- 1/3 białej papryki
- 100 gram sera feta
- świeże oregano
- łyżka musztardy dijon
- łyżka miodu
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek (u mnie pikantna, którą zrobiłam sama)
Rukolę myjemy i kładziemy na talerz, jest to nasza baza. Jaja gotujemy na twardo (u mnie to 6-7 minut). Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórka siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Wszystko układamy na rukoli. Oliwki kroimy w plasterki (wychodzą piękne krążki!). Również układamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę. Zostały jeszcze tylko jaja- kroimy je na pół bądź w ćwiartki. One również lądują na talerzu. Teraz dressing: musztardę, miód, szczyptę soli i pieprzu dokładnie mieszamy. Teraz wlewamy powoli oliwę i mieszamy trzepaczką. Powstanie nam piękny, błyszczący sos. Polewamy nim nasze warzywa i ugotowane jaja. Na końcu warto dodać świeże oregano, nadaje niesamowity posmak. To tyle, smacznego!
Brak komentarzy