Idealne na spotkanie z przyjaciółką, na pierwsze śniadanie, na deser..takie słodkie placuszki z jagodami. Z białą mąką, na maślance, która nadaje lekko kwaśnego smaku całości. Idealnie smakują z syropem klonowym, cynamonem lub tradycyjnie z cukrem pudrem.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 400 ml maślanki
- 2 szklanki mąki
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru brązowego
- 250 gram jagód
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- cukier puder
- olej rzepakowy
Maślankę mieszamy z jajkiem. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier brązowy i waniliowy przesiewamy powoli do miseczki z maślanką i jajem. Dokładnie mieszamy. Jagody myjemy, przebieramy. Posypujemy cukrem pudrem i dodajemy do ciasta. Mieszamy całość. Rozgrzewamy olej na patelni (2 łyżki) i smażymy niewielkie placuszki, po 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Przed podaniem dokładnie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy