Kolejny pomysł na pyszną, zdrową a zarazem nietuzinkową sałatkę z dodatkiem egzotycznych owoców i krewetek.
Składniki (na dwie porcje):
- sałata/roszponka/rukola
- 260 gram krewetek królewskich, mogą również być tygrysie
- kawałek świeżego ananasa (lub mango)
- ćwierć czerwonej cebuli (pominęłam)
- pół kuli sera mozzarella
- 1/2 pomarańczy
- marynata: łyżka oliwy z oliwek, sok z połowy limonki, łyżka miodu, sól, pieprz, chili w płatkach
- dressing: sok z ćwiartki pomarańczy, łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz
Składniki marynaty mieszamy i umieszczamy w niej krewetki, odstawiamy na pół godziny. Na patelni smażymy krewetki wraz z całą marynatą kilka minut z każdej strony. Rukolę kładziemy na talerzach. Ananasa kroimy w kostkę. Pomarańczę filetujemy. Mozzarelle rwiemy na kawałki. Czerwoną cebulkę kroimy w piórka, jeśli używamy. Wszystkie składniki umieszczamy na talerzu. Składniki dressingu mieszamy i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.
Smacznego, Klaudia.
Smacznego, Klaudia.
Użyła Pani krewetek królewskich nie tygrysich
OdpowiedzUsuńJasne, że królewskich. Wdarł się błąd.
UsuńPozdrawiam :)
Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)
Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńteż niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)