Kolejny pomysł na pyszną, zdrową a zarazem nietuzinkową sałatkę z dodatkiem egzotycznych owoców i krewetek.

Składniki (na dwie porcje):

  • sałata/roszponka/rukola
  • 260 gram krewetek królewskich, mogą również być tygrysie
  • kawałek świeżego ananasa (lub mango)
  • ćwierć czerwonej cebuli (pominęłam)
  • pół kuli sera mozzarella 
  • 1/2 pomarańczy
  • marynata: łyżka oliwy z oliwek, sok z połowy limonki, łyżka miodu, sól, pieprz, chili w płatkach
  • dressing: sok z ćwiartki pomarańczy, łyżka oliwy z oliwek, sól i pieprz
Składniki marynaty mieszamy i umieszczamy w niej krewetki, odstawiamy na pół godziny. Na patelni smażymy krewetki wraz z całą marynatą kilka minut z każdej strony. Rukolę kładziemy na talerzach. Ananasa kroimy w kostkę. Pomarańczę filetujemy. Mozzarelle rwiemy na kawałki. Czerwoną cebulkę kroimy w piórka, jeśli używamy. Wszystkie składniki umieszczamy na talerzu. Składniki dressingu mieszamy i polewamy nim sałatkę tuż przed podaniem.

Smacznego, Klaudia.


 

4 komentarze:

  1. Użyła Pani krewetek królewskich nie tygrysich

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że królewskich. Wdarł się błąd.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham krewetki, w tej sałatce wyglądają bardzo apetycznie :)
    też niedawno robiłam ale mam ochotkę na więcej :)

    OdpowiedzUsuń