Ostatnio jestem zwolenniczką sałatek na 100%! W moim domu nigdy nie brakuje rukoli, sałaty rzymskiej i tym podobnej zieleniny, która każdorazowo staje się pyszną bazą mojej sałatki. Jednym ze składników jest mój ukochany kozi ser, a nowością (dla mnie!) są kiełki rzodkiewki. Pierwszy raz je jadłam, nadają cudowny, świeży i ostry smak mojej sałatce. Jest pysznie!
Składniki:
- garść umytej rukoli
- 3 jaja
- jeden pomidor (o dziwnej nazwie, nie pamiętam hihi)
- 100 gram koziego sera
- trochę kiełków rzodkiewki, taka mała garstka
- 2-3 plasterki szynki prosciutto
- łyżka miodu
- łyżka musztardy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy limonki
- sól
- pieprz
Rukolę kładziemy na dwa talerze, jaja gotujemy na twardo (6-7 minut) i kroimy w ćwiartki. Pomidora kroimy w plastry, kozi ser w kostkę a prosciutto na mniejsze kawałki. W miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę, sok z limonki, sól i pieprz na gładki sos. Wszystkie składniki, oprócz sosu, układamy pięknie na talerzu a następnie, tuż przed podaniem, całość polewamy dressingiem. Wyszło pyszne, kocham takie śniadania!
Brak komentarzy