Ostatnio jestem zwolenniczką sałatek na 100%! W moim domu nigdy nie brakuje rukoli, sałaty rzymskiej i tym podobnej zieleniny, która każdorazowo staje się pyszną bazą mojej sałatki. Jednym ze składników jest mój ukochany kozi ser, a nowością (dla mnie!) są kiełki rzodkiewki. Pierwszy raz je jadłam, nadają cudowny, świeży i ostry smak mojej sałatce. Jest pysznie!

Składniki:
  • garść umytej rukoli
  • 3 jaja
  • jeden pomidor (o dziwnej nazwie, nie pamiętam hihi)
  • 100 gram koziego sera
  • trochę kiełków rzodkiewki, taka mała garstka 
  • 2-3 plasterki szynki prosciutto
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połowy limonki
  • sól
  • pieprz
Rukolę kładziemy na dwa talerze, jaja gotujemy na twardo (6-7 minut) i kroimy w ćwiartki. Pomidora kroimy w plastry, kozi ser w kostkę a prosciutto na mniejsze kawałki. W miseczce mieszamy miód, musztardę, oliwę, sok z limonki, sól i pieprz na gładki sos. Wszystkie składniki, oprócz sosu, układamy pięknie na talerzu a następnie, tuż przed podaniem, całość polewamy dressingiem. Wyszło pyszne, kocham takie śniadania!



Brak komentarzy