Czasem nudzi mi się taka zwykła mizeria. Oczywiście jest przepyszna i bardzo ją lubię ale każdy potrzebuje zmian. Postanowiłam zrobić trochę taką orientalną, słodko-kwaśną wersję ogórka.
Składniki:
- 3 ogórki gruntowe
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1/2 papryczki jalapeno
- sól
- pieprz
- łyżka miodu
- sok z połowy limonki
- 1 łyżka sosu teryiaki
- łyżka octu winnego
- łyżka oliwy z oliwek
- oregano
Ogórki kroimy w cienkie paski a cebulę w piórka. Dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy pokrojoną drobno jalapeno. Miód, sok z limonki, ocet winny, oliwę z oliwek, sos teryiaki, pieprz i sól oraz oregano mieszamy trzepaczką. Dressing dodajemy do ogórków, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Przed podaniem pozbywamy się nadmiaru dressingu. Gotowe!
Brak komentarzy