Czasem nudzi mi się taka zwykła mizeria. Oczywiście jest przepyszna i bardzo ją lubię ale każdy potrzebuje zmian. Postanowiłam zrobić trochę taką orientalną, słodko-kwaśną wersję ogórka. 

Składniki:
  • 3 ogórki gruntowe
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1/2 papryczki jalapeno
  • sól
  • pieprz
  • łyżka miodu
  • sok z połowy limonki
  • 1 łyżka sosu teryiaki
  • łyżka octu winnego
  • łyżka oliwy z oliwek
  • oregano
Ogórki kroimy w cienkie paski a cebulę w piórka. Dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy pokrojoną drobno jalapeno. Miód, sok z limonki, ocet winny, oliwę z oliwek, sos teryiaki, pieprz i sól oraz oregano mieszamy trzepaczką. Dressing dodajemy do ogórków, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 15 minut. Przed podaniem pozbywamy się nadmiaru dressingu. Gotowe!

 


Brak komentarzy