Składniki:

  • 5 udek kurczaka
  • 150 gram kurek
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/3 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • tymianek świeży
  • oliwa z oliwek
Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim mięso wraz z marynatą. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni a następnie 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości. Na końcu posypujemy świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i kalafiorem.

Brak komentarzy