Składniki:
- 5 udek kurczaka
- 150 gram kurek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej mięty
- sól
- pieprz
- tymianek świeży
- oliwa z oliwek
Kurki, cebulę i czosnek kroimy drobno. Kurki i warzywa mieszamy z jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim mięso wraz z marynatą. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni a następnie 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Mięso powinno łatwo odchodzić od kości. Na końcu posypujemy świeżym tymiankiem. Świetnie smakuje z młodymi ziemniaczkami i kalafiorem.
Brak komentarzy