Taki to zrobiłam pyszny lunch dla mojego brata. Był zadowolony :)

Składniki:
  • 1 bagietka
  • dwa pomidory, obrane ze skórki i pozbawione pestek
  • jedna cebula dymka
  • odrobina szczypiorku
  • kilka listków bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pikantnej oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 30 gram sera cheddar
Bagietkę kroimy w 1,5-2 cm plastry. Dwa ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy w moździerzu z oliwą z oliwek. Każdą grzankę smarujemy oliwą z czosnkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 7-8 minut. W tym czasie kroimy miąższ pomidorów w drobną kostkę, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek, szczypiorek i bazylię. Doprawiamy pieprzem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Połowę startego sera mieszamy z pomidorami a połowę układamy na gorących, upieczonych grzankach. Na grzanki nakładamy dodatkowo pomidory z cebulką i dodatkami. Wstawiamy ponownie bruschetty do piekarnika na 2-3 minuty. Przed podaniem doprawiamy bruschettę solą. Gotowe!






Brak komentarzy