Składniki:

  • 500 gram piersi kurczaka 
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • pół szklanki soku z puszki ananasa 
  • 1 czerwona papryka 
  • słoiczek pędów bambusa
  • 2 marchewki
  • 1 dymka ze szczypiorkiem 
  • papryczki chili
  • 2 cm imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu teryiaki 
  • sok z połowy limonki
  • szczypta soli
  • 4 łyżki sosu słodkiego chili
  • pieprz
  • panierka/ tempura chińska do kurczaka
  • olej sezamowy
  • makaron sojowy lub chow mein + 1 łyżka sosu teriyaki + garść szczypiorku 
Do Woka wlewamy olej sezamowy. Siekamy drobno papryczkę chili i imbir. Wrzucamy na jeszcze zimny olej i czekamy aż się podsmaży i odda aromat. Dodajemy do tego posiekaną dymkę. Smażymy chwilę. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojoną w paski paprykę, pędy bambusa i kawałki ananasa. Smażymy całość przez kilka minut na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, sos teryiaki, sosu słodkiego chili, sok z limonki i sok z puszki ananasa. Gotujemy tak długo aż połowa płynów wyparuje. Doprawiamy solą. W tym czasie kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do tempury (lub normalnej panierki) i smażymy na oleju sezamowym kilka minut. Usmażone kawałki kurczaka wrzucamy do Woka z warzywami. Dusimy całość jeszcze 5-6 minut, dodajemy szczypior i gotowe. Podajemy z makaronem. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5-10 minut aż zmięknie. Doprawiamy łyżką sosu teryiaki. Dodajemy szczypior i gotowe. Smacznego!!

 








Brak komentarzy