Składniki:
- 500 gram piersi kurczaka
- 5 plastrów ananasa z puszki
- pół szklanki soku z puszki ananasa
- 1 czerwona papryka
- słoiczek pędów bambusa
- 2 marchewki
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- papryczki chili
- 2 cm imbiru
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki sosu teryiaki
- sok z połowy limonki
- szczypta soli
- 4 łyżki sosu słodkiego chili
- pieprz
- panierka/ tempura chińska do kurczaka
- olej sezamowy
- makaron sojowy lub chow mein + 1 łyżka sosu teriyaki + garść szczypiorku
Do Woka wlewamy olej sezamowy. Siekamy drobno papryczkę chili i imbir. Wrzucamy na jeszcze zimny olej i czekamy aż się podsmaży i odda aromat. Dodajemy do tego posiekaną dymkę. Smażymy chwilę. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, pokrojoną w paski paprykę, pędy bambusa i kawałki ananasa. Smażymy całość przez kilka minut na dużym ogniu. Dodajemy sos sojowy, sos teryiaki, sosu słodkiego chili, sok z limonki i sok z puszki ananasa. Gotujemy tak długo aż połowa płynów wyparuje. Doprawiamy solą. W tym czasie kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do tempury (lub normalnej panierki) i smażymy na oleju sezamowym kilka minut. Usmażone kawałki kurczaka wrzucamy do Woka z warzywami. Dusimy całość jeszcze 5-6 minut, dodajemy szczypior i gotowe. Podajemy z makaronem. Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5-10 minut aż zmięknie. Doprawiamy łyżką sosu teryiaki. Dodajemy szczypior i gotowe. Smacznego!!
Brak komentarzy