Lubimy makarony, w każdej formie. Ta forma była bardzo udana i pyszna! Polecam.

Składniki:
  • makaron tagliatelle - u mnie jest to tagliatelle o smaku szpinaku, pomidorów i tradycyjnym, tym samym w trzech kolorach co dodaje dodatkowy efekt wizualny 
  • 300 gram piersi kurczaka
  • pół słoiczka pomidorów suszonych (około 100-120 gram)
  • dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów (dodajemy dodatkowy posmak suszonych pomidorów)
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • chili w płatkach
  • 200 gram śmietany 30%
  • 150 ml białego wina wytrawnego
  • 50 ml bulionu (od bidy może być z kostki)
  • świeże zioła : oregano, tymianek, bazylia (u mnie fioletowa, bo zielona padła :))
  • 50 gram startego sera cheddar 
Pierś kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Wrzucamy na olej kurczaka, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 3-4 minuty na średnim ogniu. Kroimy suszone pomidory w paski, również dodajemy do kurczaka. Wlewamy bulion, wino i gotujemy całość tak długo aż wyparuje 1/3 płynów. Doprawiamy szczyptą chili w płatkach. Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie gotujemy makaron, według przepisu na opakowaniu. Na koniec gotowania sosu dodajemy świeże zioła. Gdy makaron się ugotuje, odcedzamy go (nie przelewamy zimną wodą!!) i ponownie wkładamy do pustego garnka, wlewamy nasz sos śmietanowy i dokładnie mieszamy całość. Podajemy ze startym serem cheddar. Smacznego! 








2 komentarze: