Drób

Udka w glazurze miodowo-musztardowej z ananasem i czosnkiem

13:14


Smak słodko-pikantnego kurczaka nie jest mi obcy i bardzo go lubię. Dlatego właśnie zdecydowałam się na połączenie udek kurczaka z ananasem i czosnkiem. To proste danie, które robi się samo.
 

Składniki:

  • 5 udek 
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam pikantnej z chili)
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • chili w płatkach
  • 2 plastry ananasa z puszki lub kawalek świeżego
  • 3 ząbki czosnku w łupinach
  • 4 łyżki syropu z puszki ananasa lub bulionu/wody 
Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy oliwę z oliwek z musztardą, miodem oraz chili w płatkach i syropem z puszki ananasa. Udka dokładnie nacieramy glazurą z każdej strony i odstawiamy na noc do lodówki (lub kilka godzin). Po tym czasie udka wraz z marynatą umieszczamy w rękawie do pieczenia, dodajemy pokrojonego ananasa i czosnek. Tak przygotowane udka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 45 minut. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z odsmażonymi na maśle kluskami.

Smacznego, Klaudia.

Zobacz także

0 komentarze