Składniki:
  • 100 gram ryżu Arborio
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1/3 łyżeczki szafranu
  • 1/2 dużego batata
  • garść startego parmezanu
  • 300 gram piersi kurczaka
  • 1/2 pęczka mięty
  • szczypta chili w płatkach
  • sól
  • pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Piersi kurczaka marynujemy w soli, pieprzu, chili w płatkach oraz posiekanej drobno mięcie. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy na niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Następnie dodajemy szafran oraz pokrojonego w kostkę batata i smażymy kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie dodajemy ryż, chwilę smażymy i wlewamy pierwszą porcję bulionu. Gotujemy aż ryż wchłonie cały bulion i ponownie dolewamy. Postępujemy w ten sposób aż do wykorzystania całego bulionu. W tym czasie na patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy pierś kurczaka, po 5-6 minut z każdej strony. Następnie odstawiamy pierś by odpoczęła. Później kroimy pierś na mniejsze kawałki. Na koniec gotowania risotto dodajemy szczyptę soli i starty parmezan, dokładnie mieszamy. Ryż powinien być miękki ale nie rozgotowany.
Na talerzu układamy 2-3 łyżki risotto, na nim kładziemy kilka kawałków piersi kurczaka. Dekorujemy miętą.

Smacznego, Klaudia.


Brak komentarzy