Dynia

Marchewkowy pasztet z soczewicą, tartą dynią i cukinią

08:00



Lubię pasztety zarówno te z dodatkiem mięsa, jak i te całkiem warzywne. Pasztet marchewkowy z czerwoną soczewicą, z dodatkiem tartej cukinii oraz dyni jest smaczną propozycją dla osób, które lubią wegetariańskie pasztety. Prażone, solone migdały nadają daniu chrupkości i świetnie przełamują smak.

Składniki (na standardową "keksówkę"):
  • 4 ugotowane marchewki
  • 1 szklanka czerwonej + 2 szklanki wody
  • 1/2 średniej cukinii
  • 200 gram obranej dyni
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej (lub siemienia lnianego lub otrębów pszennych)
  • 100 gram prażonych, solonych migdałów
Soczewicę gotujemy w podanej ilości wody do miękkości. Następnie miksujemy ugotowaną marchew i soczewicę na pastę. Dynię i cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki (prócz migdałów) mieszamy dokładnie. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej powstałą masę. Wierzch posypujemy posiekanymi migdałami. Delikatnie przyklepujemy by się przykleiły. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie pasztet studzimy do temperatury pokojowej a potem w lodówce. Dopiero po schłodzeniu pasztet nadaje się do krojenia.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

2 komentarze