Drób

Paella z kurczakiem, chorizo i warzywami

08:00

Paella to potrawa hiszpańska, pochodząca z Walencji i mająca wiele odmian. Jej sposób przygotowania oparty jest na podsmażeniu i duszeniu ryżu z dodatkiem szafranu na specjalnej, metalowej patelni z dwoma uchwytami, w której to zazwyczaj się ją podaje. Do paelli najczęściej dodaje się warzywa, owoce morza, drób czy chorizo. Zazwyczaj jest to danie obiadowe. Ja przyrządzając moją paelle przeniosłam się na moment do Hiszpanii, w piękne i słoneczne miejsce.. Zapach jaki unosił się w kuchni nie pozwalał mi zapomnieć o tym, jak bardzo marzę o podróży w tamto miejsce, posmakować tego co dla mnie jeszcze nie znane i napawać się aromatem tego co niecodzienne. Zainspirowana tymi doznaniami postanowiłam przyrządzić to danie, by na moment przenieść się w inne zakątek świata.

Składniki (na 2 duże lub 4 średnie porcje):
  • 250 gram piersi kurczaka
  • 100 gram chorizo
  • 3/4 szklanki ryżu Arborio
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju ryżowego, na przykład tego lub innego nadającego się do smażenia
  • 2 małe papryki- zielona i żółta
  • 1 duży pomidor malinowy (ok. 400 gram)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 600 ml bulionu (użyłam wywaru drobiowo-warzywnego)
  • szczypta nitek szafranu
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • przyprawy: szczypta kurkumy, papryki wędzonej, papryki słodkiej
  • sól i pieprz
  • do podania: ćwiartki cytryny i świeża kolendra
Bulion podgrzewam w garnku. Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo. Po kilku minutach, kiedy wytopi się tłuszcz, dodaję pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Smażę do zarumienienie. Następnie dodaję posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaję szafran, pozbawionego skórki i pokrojonego w kostkę pomidora, kukurydzę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość duszę 5-7 minut. Po tym czasie dodaje ryż i smażę jeszcze 3-4 minuty. Wlewam bulion, mieszam całość i gotuję przez 5 minut na średnim ogniu, następnie zmniejszam ogień i gotuję ryż, bez mieszania, przez kolejne 18-20 minut. Po tym czasie przykrywam paelle i pozwalam jej dojść pod przykryciem przez 5-7 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z ćwiartkami cytryny.

Smacznego, Klaudia.



 
 Kulinarne wyprawy z Olejami Świata

Zobacz także

0 komentarze