Dynia

Placki dyniowo-serowe z rodzynkami

08:00

Pyszne, słodkie i mono pomarańczowe placki, które świetnie sprawdzą się jako pierwszy posiłek w ciągu dnia. Rozgrzewające dzięki dodatkowi skórki pomarańczy i cynamonu oraz mocno energetyczne, dzięki swej pięknej, pomarańczowej barwie- pozytywnie nastawią nas na cały dzień. Smaczny, jesienny posiłek, który jest potwierdzeniem dla starego przysłowia "Kto rano wstaje... ten zje pyszne śniadanie". :)

Składniki (na 2 porcje, 8-9 placków):
  • 100 gram startej dyni np. hokkaido
  • 100 gram sera twarogowego, zmielonego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta cynamonu
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • jogurt naturalny i syrop klonowy do podania
Wszystkie składniki (prócz oleju, jogurtu i syropu) mieszam dokładnie. Odstawiam na 10 minut. Rozgrzewam patelnię z łyżką tłuszczu i smażę nie niej placki po 1-2 minuty z każdej strony. o usmażeniu przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Gotowe placki podaję z jogurtem naturalnym i syropem klonowym.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

4 komentarze

  1. Wspaniałe placuszki. Połączeni rodzynek i dyni musi być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladaja bajecznie !! moj wnusio (wszystkojadek ) bedzie w 7- niebie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, dla dzieci takie placuszki to idealny pomysł na posiłek! :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń