kuchnia włoska

Pomidorowe risotto z papryką

08:00


Pyszne, proste risotto w sam raz na początek jesieni, kiedy możemy wykorzystać jeszcze lokalne pomidory o pięknym zapachu i cudownym smaku i słodką paprykę. To risotto to dla mnie trochę wspomnienie wakacji i mały krok w stronę kolejnej pory roku.

Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 gram ryżu Arborio
  • 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)*
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 70 gram sera parmezanu lub grana padano
  • 2-3 łyżki masła
  • sól, pieprz
Na oliwie smażymy drobno posiekany czosnek oraz paprykę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Chwilę dusimy aż pomidor się rozpadnie. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy (ryż powinien zrobić się szklisty). Dodajemy jedną porcję bulionu (na przykład jedną chochlę) i gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie wlewamy kolejną porcję bulionu i postępujemy tak samo do wykorzystania całego płynu. Nie powinno nam to zająć więcej niż 20 minut. Teraz doprawiamy risotto solą i pieprzem. Dodajemy starty ser oraz masło. Dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem dodajemy posiekaną bardzo drobno natkę pietruszki.

Smacznego, Klaudia.

*zazwyczaj do risotto dodaję lampkę białego wina, tuż przed wlaniem pierwszej porcji bulionu. Nie jest to konieczne ale myślę, że wtedy danie nabiera większego charakteru.



Zobacz także

2 komentarze