Curry to danie na bazie pasty curry, mleka kokosowego z dodatkiem pomidorów. Często curry występuje z kurczakiem lub owocami morza. Nigdy jednak nie spotkałam tego dania z dodatkiem łososia lub innej ryby. Długo duszone danie z dodatkiem batata i papryki uwieńczone zostało cytrynowym ryżem, by całość utrzymać w formie lekkiego i orzeźwiającego dania. Jako dodatek świetnie sprawdzi się również pita. Jeśli lubicie kolendrę to jest to najlepsze danie w którym można ją wykorzystać, dla mnie jednak najlepiej sprawdziła się natka pietruszki. Danie zarówno na wieczór w gronie przyjaciół, jak i romantyczną kolację we dwoje.
Przy okazji tego wpisu pragnę przypomnieć, że olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 dlatego ma pozytywny wpływ na układ krążenia, wspomaga prawidłową pracę serca, obniża ciśnienie tętnicze krwi. Jego dobroczynne działanie na nasz organizm powoduje, iż nazywany jest "oliwą północy". Warto włączyć go do swojej diety, by zachować zdrowie.

Składniki (na 2 porcje):
  • 200 gram łososia
  • 10 krewetek królewskich lub tygrysich
  • 1/2 średniego batata
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 150 ml bulionu
  • 150 ml passaty pomidorowej (lub 2-3 obrane i pokrojone pomidory)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki curry czerwonego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 limonki
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki ryżu jaśminowego + 1 szklanka wody
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • natka pietruszki
Ryż gotuję w podanej ilości wody. Na oliwie smażę posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaję pokrojoną w paski paprykę oraz batata pokrojonego w kostkę. Dokładnie mieszam i dodaję pastę curry. Całość duszę chwilę i wlewam bulion i mleko kokosowe. Gotuję 8-10 minut i wlewam passatę pomidorową. Na małym ogniu duszę potrawę jeszcze kilka minut. W tym czasie obieram krewetki i kroję łososia w kostkę (wcześniej pozbawiam go skóry i ości). Na koniec gotowania dodaję owoce morza i rybę i duszę jeszcze 3-4 minuty. Całość doprawiam solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Ugotowany ryż doprawiam solą i skórką otartą z cytryny, dokładnie mieszam. Gotowe curry podaję z porcją ryżu i posypuję posiekaną natką pietruszki.

Smacznego, Klaudia.




Brak komentarzy