Makaron

Makaron w sosie śmietanowo- ziołowym z boczkiem

08:00

Pyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję.

Składniki (na 2 porcje):
  • 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne)
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 80 gram surowego boczku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • 1 lampka białego wina
  • garść świeżego tymianku
  • 15 gram tartego parmezanu
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy do momentu aż nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron mieszamy z sosem i posypujemy parmezanem tuż przed podaniem.

Smacznego, Klaudia.




Zobacz także

2 komentarze