kuchnia japońska

Nigiri z łososiem, awokado i sezamem

08:00

Kolejny pomysł na przygotowanie sushi w domowym zaciszu, tym rezem w dłoniach formujemy niewielki wałek, kładziemy na nim cienkie plastry łososia i awokado, całość "spinamy" wodorostem i posypujemy sezam. 

Nigiri (8-10 sztuk):
  • 1/2 szklanki ryżu do sushi + 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki octu ryżowego, szczypta soli i cukru
  • 80 gram świeżego łososia bez skóry i ości
  • awokado obrane i skropione sokiem z cytryny
  • szczypta czarnego sezamu
  • 6-8 pasków wodorostów nori (wodorosty tniemy na 1 cm paski)
Do podania:
  • wasabi
  • marynowany imbir
  • sos sojowy lub/i sos teryiaki
  • zielona herbata jaśminowa

Ryż kilka razy płuczemy, aż do czystej wody. Następnie gotujemy ryż w podanej ilości wody. Należy zagotować ryż, następnie gotować go na małym ogniu przez 10 minut pod przykryciem a potem odstawić na 15-20 minut, by wchłonął resztę wody. Doprawiamy ryż trzema łyżkami octu ryżowego, solą, cukrem i odstawiamy do wystygnięcia na kilkanaście minut.
W tym czasie łososia i awokado kroimy w plastry. Dłonie zwilżamy dłonią i z ryżu formujemy najpierw podłużną kulkę, następnie delikatnie ją spłaszczmy. Na każdej kulce kładziemy plaster łososia oraz plaster awokado. Całość zespalamy paskiem wodorostu i posypujemy czarnym sezamem. Postępujemy tak samo z resztą składników. Podajemy z wasabi, sosem sojowym oraz marynowanym imbirem. Sushi najlepiej smakuje, kiedy popijamy je sake lub zieloną, jaśminową herbatą.

Smacznego, Klaudia.

Zobacz także

0 komentarze