Sałatki z serem halloumi mają to do siebie... że szybko znikają ze stołu. Dodatek tego sera sprawia, iż są wykwintne, bardzo smaczne i nadają się na każdą okazję- szybki obiad lub elegancki lunch ze znajomymi. Dodatek grillowanych warzyw sprawia, iż całość jest sycąca a zatem świetnie nadaje się na zimowy obiad lub kolację. .

Składniki (na 2 porcje):
  • opakowanie mieszanki sałat z roszponką
  • 50 gram sera halloumi
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 średniego batata
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pomidor rzymski
  • świeże zioła według uznania
  • dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka wody, szczypta soli i pieprzu
Ser i batata kroję w plastry, czerwoną paprykę w paski. Patelnię grillową rozgrzewam z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej warzywa i ser po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu rozkładam sałatę, pomidora kroję na ćwiartki i układam na sałacie. Następnie dodaję grillowane warzywa i ser. Skladniki dressingu mieszam i tuż przed podaniem polewam nim sałatkę. Całość dekoruję świeżymi ziołami.

Smacznego, Klaudia.





4 komentarze:

  1. Gdzie można kupić ten ser?
    Batat ma być surowy? Jeśli tak, to po tych kilku minutach grilowania wciąż będzie surowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ser halowymi kupuje w Almie, Piotrze i Pawle lub dobrych delikatesach. Czasami można go kupić podczas greckiego tygodnia w Lidlu lub Biedronce, wówczas jest tańszy.
      Batata kroję dość cienko, na tyle by podczas tych kilku minut był miękki i nadawał się do jedzenia. Zazwyczaj wychodzi i jest smaczny.

      Usuń
  2. Czy mogę królować ser i warzyw A na grilu elektrycznym

    OdpowiedzUsuń