Sałatki z serem halloumi mają to do siebie... że szybko znikają ze stołu. Dodatek tego sera sprawia, iż są wykwintne, bardzo smaczne i nadają się na każdą okazję- szybki obiad lub elegancki lunch ze znajomymi. Dodatek grillowanych warzyw sprawia, iż całość jest sycąca a zatem świetnie nadaje się na zimowy obiad lub kolację. .
Składniki (na 2 porcje):
- opakowanie mieszanki sałat z roszponką
- 50 gram sera halloumi
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 średniego batata
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 pomidor rzymski
- świeże zioła według uznania
- dressing: 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka wody, szczypta soli i pieprzu
Ser i batata kroję w plastry, czerwoną paprykę w paski. Patelnię grillową rozgrzewam z dodatkiem oliwy z oliwek i smażę na niej warzywa i ser po 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu rozkładam sałatę, pomidora kroję na ćwiartki i układam na sałacie. Następnie dodaję grillowane warzywa i ser. Skladniki dressingu mieszam i tuż przed podaniem polewam nim sałatkę. Całość dekoruję świeżymi ziołami.
Smacznego, Klaudia.
4 komentarze
Gdzie można kupić ten ser?
OdpowiedzUsuńBatat ma być surowy? Jeśli tak, to po tych kilku minutach grilowania wciąż będzie surowy?
Ser halowymi kupuje w Almie, Piotrze i Pawle lub dobrych delikatesach. Czasami można go kupić podczas greckiego tygodnia w Lidlu lub Biedronce, wówczas jest tańszy.
UsuńBatata kroję dość cienko, na tyle by podczas tych kilku minut był miękki i nadawał się do jedzenia. Zazwyczaj wychodzi i jest smaczny.
Czy mogę królować ser i warzyw A na grilu elektrycznym
OdpowiedzUsuńmożna grillować na elektrycznym
Usuń