Na słodko

Truskawkowo- różany pudding chia

08:00



O wspaniałych właściwościach nasion szałwii hiszpańskiej (chia) wiedzą już chyba wszyscy, więc nie będę powtarzała tego co jest już dla nas jasne. Skupię się dziś na smaku. Smaczny, słodki, mający korzystny wpływ dla naszego zdrowia posiłek. Mus truskawkowo- różany o niesamowitym aromacie i smaku. Co tu dużo mówić, spróbujcie!

Składniki (na 2 porcje):
  • 5 łyżek nasion chia
  • 1 szklanka mleka (u mnie z orzechów nerkowca)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 300 gram truskawek (użyłam mrożonych)
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • granat
Nasiona chia mieszam z mlekiem i jogurtem naturalnym, odstawiam na całą noc. W międzyczasie truskawki gotuję z dodatkiem wody różanej około 5-7 minut i miksuję na mus. Przed podaniem mieszam nasiona chia z musem truskawkowym. Podaję z granatem.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

4 komentarze

  1. Wygląda wspaniale, a składniki sprawiają, że "brzmi" naprawdę smacznie. A gdzie kupujesz wodę różaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa! Wodę różaną kupiłam w Makro. Można ją dostać również w Piotrze i Pawle, w Almie i w sklepach ze zdrową żywnością lub w "Kuchni Świata".
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba! Teraz w sezonie na truskawki męczę ten przepis z uporem maniaka! :)

      Usuń