Pyszna sałatka.. A może bardziej wariacja na temat Carpaccio? Pieczony burak, wędzony łosoś, pyszny kozi ser, rukola i sos balsamiczny. Uwielbiam to połączenie, z pewnością na stałe zagości w moje kuchni. Dawno nie jadłam tak dobrze uzupełniających się składników. Panowie, może z okazji Dnia Kobiet przygotujecie swoim pięknym Paniom tak smaczne danie na śniadanie? Z pewnością niejedna byłaby zachwycona!

Składniki (na 2 porcje):
  • 2-3 średnie buraki
  • 100 gram wędzonego łososia
  • 50 gram koziego sera
  • garść rukoli
  • sos balsamiczny
Buraki szoruję, osuszam i zawijam w folię aluminiową. Umieszczam je w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni (można piec np. podczas pieczenia innych dań, stąd odpowiedni zakres temperatury) przez 1 godzinę. Buraki studzę i obieram. Kroję w plastry. Na talerzu kładę umytą i osuszoną rukolę a na niej na przemian układam buraki i wędzonego łososia. Całość posypuję pokruszonym kozim serem i polewam sosem balsamicznym. Podaję od razu.

Smacznego, Klaudia.





3 komentarze:

  1. Takie zestawienia od razu powodują u mnie ślinotok. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedno z moich ulubionych dan w ostatnim czasie :-)
    sos balsamiczny wyglada na dosc gesty, ma piekny kolor! to gotowy czy domowej roboty?

    OdpowiedzUsuń