kuchnia włoska

Risotto z cukinią i brokułem oraz pikantne krewetki

08:00


Moje popisowe danie czyli risotto w połączeniu z cukinią i brokułem to nieco odświeżona wersja tego dania, w sam raz na wiosenny obiad! Do tego świetnym dodatkiem są krewetki w pikantnej marynacie, które powodują, iż danie nie jest nudne a całość nabiera niecodziennego charakteru. Do tego świeże zioła, które ożywiają nieco danie. Jest to potrawa idealna na kolacje we dwoje.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 1 cukinia
  • 1/2 główki brokuł
  • 3/4 szklanki ryżu Arborio
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 500 - 600 ml bulionu warzywnego
  • 50-60 gram startego parmezanu
  • 3-4 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka bazylii
  • szczypta soli i pieprzu
Pikantne krewetki:
  • 10-12 krewetek królewskich lub tygrysich
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka sambal oelek
Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulkę. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach a brokuł dzielę na niewielkie różyczki. Na patelnię wrzucam cukinię i duszę przez chwilę z cebulką. Następnie wsypuję ryż i smażę z warzywami przez minutę. Dodaję pierwszą porcję bulionu, około 100 ml, i gotuję danie na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy ryż całkowicie wchłonie płyn dodaję kolejną porcję bulionu i postępuję tak samo jak poprzednio do momentu aż wykorzystam cały bulion a ryż będzie odpowiednio miękki. Nie powinien natomiast być rozgotowany. W połowie gotowania dodaję różyczki brokuł. Tuż przed końcem gotowania doprawiam danie szczyptą soli oraz pieprzu, dodaję masło oraz parmezan. Całość dokładnie mieszam i ściągam z ognia. Dodaję posiekane drobno zioła. Ponownie mieszam.

Pikantne krewetki
Sos sojowy, syrop klonowy, sok z cytryny oraz sambal oelek dokładnie mieszam. W marynacie umieszczam krewetki i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie krewetki wyciągam z marynaty i grilluję na patelni po minucie z każdej strony.

Gotowe risotto dekoruję świeżymi ziołami, posypuję szczyptą parmezanu i podaję z krewetkami.

Smacznego, Klaudia.





Zobacz także

0 komentarze