Składniki (na 2 porcje):
- 100 gram kaszy orkiszowej
- 2 pęczki natki pietruszki
- 3 łyżki oleju lnianego
- 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
- szczypta soli
- 3 łyżki tartego parmezanu
- szczypta pieprzu
- sok z ćwiartki cytryny
- dodatkowo do kaszy: kiełki brokuł, pomidorki koktajlowe, ulubione pestki
Kaszę gotuję w wodzie według przepisu na opakowaniu. W malakserze umieszczam umytą natkę pietruszki z łodygami, olej, 3 łyżki wody, orzeszki pinii, sól i pieprz, parmezan i sok z cytryny. Całość miksuję na pastę. Jeśli jest taka konieczność dodaję więcej wody lub oleju lnianego. Ugotowaną kaszę mieszam z gotowym pesto. Podaję z kiełkami, pomidorkami i ulubionymi pestkami. Można przygotować danie dzień wcześniej.
Smacznego, Klaudia.
0 komentarze