Obłędny makaron w sosie z gorgonzoli i białego, słodkiego wina z dodatkiem świeżego szpinaku, suszonych pomidorów i kurczaka. Nic dodać, nic ująć.

Składniki:
  • 150 gram piersi kurczaka
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • garść świeżego szpinaku
  • 80 ml białego, słodkiego wina
  • 1/3 szklanki bulionu
  • 80 gram gorgonzoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • świeże oregano
  • 130 gram ulubionego makaronu tagliatelle, użyłam szpinakowego

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente w dużej ilości osolonej wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekaną drobno szalotkę, czosnek i pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Składniki doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i smażymy przez 6-7 minut, następnie dodajemy suszone pomidory oraz białe wino i bulion. Po zagotowaniu na patelnię wrzucamy rozdrobnioną gorgonzolę. Redukujemy sos do 1/3 i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy ugotowany makaron oraz posiekane świeże oregano. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i podaję.

Smacznego, Klaudia.



Brak komentarzy