Jednogarnkowe

Klasyczne leczo

08:30

 
Aż dziwne, że po dwóch latach prowadzenia bloga nie znalazł się na nim przepis na moje ulubione jesienne danie. Klasyczne leczo, które przygotowuję tak często. Z cukinią, papryką czerwoną i żółtą, z pyszną, wiejską kiełbasą i dużą ilością świeżych pomidorów. Delikatnie pikantne, bardzo smaczne. Zazwyczaj leczo podaję z chlebem, natomiast tym razem z plackami ziemniaczanymi. Danie smakowało, moim zdaniem, wyśmienicie.

Składniki (na 2-3 porcje):
  • 300 gram cukinii
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 gram kiełbasy wiejskiej
  • 1 kg pomidorów lub 250 ml passaty pomidorowej
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • przyprawy, po ćwierć łyżeczki: chili, papryki wędzonej, kolendry mielonej, majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • natka pietruszki do dekoracji
  • do podania: placki ziemniaczane, pieczywo
Na oleju rzepakowym smażę posiekaną cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodaję pokrojoną w plastry kiełbasę i smażę do mocnego zarumienienia. Do usmażonych składników dodaję pokrojoną w dużą kostkę paprykę i cukinię. Całość ponownie smażę przez kilka minut. Dodaję przyprawy i bulion. W tym czasie pomidory obieram ze skórki i dodaję do pozostałych składników. Całość gotuję na średnim ogniu przez 15-20 minut. Na koniec gotowania doprawiam solą i cukrem. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki. Podaję z chlebem lub plackami ziemniaczanymi.

Smacznego, Klaudia.


Zobacz także

2 komentarze