Na słodko

Ciasto z cukinią i młodym jęczmieniem

08:30





Uwielbiam eksperymentować w kuchni z nowymi przepisami. Po udanej próbie upieczenia ciasta czekoladowego z cukinią postanowiłam przygotować wersję tego ciasta bez kakao, za to w kolorze cukiniowym, zielonym. To był totalny eksperyment i co najważniejsze udany! Podczas pieczenia wykorzystałam niemal wszystkie zapasy mąk jakie posiadałam w szafkach, gdyż o upieczeniu ciasta zdecydowałam w środku nocy i nie miałam ani możliwości, ani ochoty jeździć po sklepach a miałam natomiast ogromną ochotę przetestować przepis, który urodził się w mojej głowie. Ciasto nie dość, że z cukinią i młodym jęczmieniem to upieczone na bazie mąki pszennej, mąki orkiszowej, mąki kukurydzianej i mixu mąk bezglutenowych w łącznej ilości równej trzech szklanek. Pomimo tego, że wykorzystałam różne rodzaje mąk oraz warzywo ciasto się udało a dla Was jest to informacja, że możecie również poeksperymentować z rodzajami mąki w tym przepisie i to jest super. Pełna swoboda. 

To danie to zdecydowanie definicja lata. Śliczny kolor i świetny smak. Ciasto idealnie nadaje się na wynos, zatem możecie tak jak ja zabrać je na piknik zorganizowany na plaży. Jeżeli wakacyjne danie to tylko z #myVictorinox!


Składniki (na formę 25 cm x 25 cm):
  • 500 gram startej na grubych oczkach cukinii 
  • 5 jaj 
  • 1 szklanka oleju 
  • 3 łyżki proszku do pieczenia 
  • 3 szklanki mąki (użyłam 3/4 szkl. mąki pszennej,  3/4 szkl. mąki orkiszowej typ 2000, 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych oraz 1/2 szkl. mąki kukurydzianej, natomiast możecie użyć zarówno mąki pszennej, orkiszowej typ 2000 oraz mixu mąk bezglutenowych)
  • 1/2 szklanki młodego jęczmienia 
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru 
  • szczypta soli 
  • sok z 1 cytryny 
  • skórka otarta z 1 cytryny 
  • cukier puder do dekoracji 
Jajka utrzyj z cukrem do momentu uzyskania gęstego puchu. Stopniowo wlewaj olej cały czas miksując składniki. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz startą cukinię. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, młody jęczmień oraz sól. Wymieszaj dokładnie składniki a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Wystudź na kratce ciasto a następnie posyp cukrem pudrem. 

Smacznego, Klaudia.






Zobacz także

10 komentarze

  1. Jeśli smak wakacji to i smak lata, a tobie się to udało osiągnąć. Nie wiem jak smakuje, mogę się tylko domyślać ale wygląda przecudownie❤

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne ciasto!
    na plaży wygląda luksusowo :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy bym nie wpadła na cukinię w placku. Rewelacja!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być przepyszne! A zdjęcia jak zwykle cudne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na ciasto! Z takim się jeszcze nie spotkałam:) na pewno jest pyszne no i zdrowe!!!

    OdpowiedzUsuń