W pewnej książce kulinarnej natknęłam się na pomysł ze smażoną fetą i od razu urodził się w mojej słowie pomysł na wykorzystanie tego patentu w sałatce. Smażona feta jest zarazem delikatna i chrupiąca, jet bardzo smaczna aczkolwiek aby smażenie jej zakończyło się sukcesem a nie przypaloną patelnią należy plaster sera feta smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dużej ilości tłuszczu rzecz jasna. Natomiast smak jest bezbłędny i ja polecam! :) 

Składniki (ich ilość uzależnij od ilości porcji):

  • Ser feta 
  • Ser z niebieską pleśnią 
  • pomidory 
  • ogórki 
  • czerwona cebula 
  • pomidory suszone 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny 
Na dobrze rozgrzanej oliwie smażę plastry sera feta, tak by wierzch był chrupiący. Warzywa kroję na ćwiartki. Ser z niebieską pleśnią kroję również na mniejsze kawałki. Składniki umieszczam na talerzu, doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. 

Smacznego, Klaudia!


2 komentarze:

  1. Na smażoną fetę bym nie wpadła, ciekawy pomysł :> A sałatka prezentuje się bajecznie :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Smażona feta smakuje super, sama dopiero co odkryłam ten smak :)

      Usuń