Sałatka ze smażoną fetą i pleśniowym serem
W pewnej książce kulinarnej natknęłam się na pomysł ze smażoną fetą i od razu urodził się w mojej słowie pomysł na wykorzystanie tego patentu w sałatce. Smażona feta jest zarazem delikatna i chrupiąca, jet bardzo smaczna aczkolwiek aby smażenie jej zakończyło się sukcesem a nie przypaloną patelnią należy plaster sera feta smażyć w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Dużej ilości tłuszczu rzecz jasna. Natomiast smak jest bezbłędny i ja polecam! :)
Składniki (ich ilość uzależnij od ilości porcji):
- Ser feta
- Ser z niebieską pleśnią
- pomidory
- ogórki
- czerwona cebula
- pomidory suszone
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Na dobrze rozgrzanej oliwie smażę plastry sera feta, tak by wierzch był chrupiący. Warzywa kroję na ćwiartki. Ser z niebieską pleśnią kroję również na mniejsze kawałki. Składniki umieszczam na talerzu, doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Smacznego, Klaudia!
Na smażoną fetę bym nie wpadła, ciekawy pomysł :> A sałatka prezentuje się bajecznie :>
OdpowiedzUsuńDziękuję. Smażona feta smakuje super, sama dopiero co odkryłam ten smak :)
Usuń