Uwielbiam eksperymentować w kuchni z nowymi przepisami. Po udanej próbie upieczenia ciasta czekoladowego z cukinią postanowiłam przygotować wersję tego ciasta bez kakao, za to w kolorze cukiniowym, zielonym. To był totalny eksperyment i co najważniejsze udany! Podczas pieczenia wykorzystałam niemal wszystkie zapasy mąk jakie posiadałam w szafkach, gdyż o upieczeniu ciasta zdecydowałam w środku nocy i nie miałam ani możliwości, ani ochoty jeździć po sklepach a miałam natomiast ogromną ochotę przetestować przepis, który urodził się w mojej głowie. Ciasto nie dość, że z cukinią i młodym jęczmieniem to upieczone na bazie mąki pszennej, mąki orkiszowej, mąki kukurydzianej i mixu mąk bezglutenowych w łącznej ilości równej trzech szklanek. Pomimo tego, że wykorzystałam różne rodzaje mąk oraz warzywo ciasto się udało a dla Was jest to informacja, że możecie również poeksperymentować z rodzajami mąki w tym przepisie i to jest super. Pełna swoboda.
To danie to zdecydowanie definicja lata. Śliczny kolor i świetny smak. Ciasto idealnie nadaje się na wynos, zatem możecie tak jak ja zabrać je na piknik zorganizowany na plaży. Jeżeli wakacyjne danie to tylko z #myVictorinox!
Składniki (na formę 25 cm x 25 cm):
- 500 gram startej na grubych oczkach cukinii
- 5 jaj
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki (użyłam 3/4 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mąki orkiszowej typ 2000, 1 szklanka mixu mąk bezglutenowych oraz 1/2 szkl. mąki kukurydzianej, natomiast możecie użyć zarówno mąki pszennej, orkiszowej typ 2000 oraz mixu mąk bezglutenowych)
- 1/2 szklanki młodego jęczmienia
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- cukier puder do dekoracji
Jajka utrzyj z cukrem do momentu uzyskania gęstego puchu. Stopniowo wlewaj olej cały czas miksując składniki. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz startą cukinię. Całość dokładnie wymieszaj. Dodaj przesiane z proszkiem do pieczenia mąki, młody jęczmień oraz sól. Wymieszaj dokładnie składniki a następnie przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 60 minut. Wystudź na kratce ciasto a następnie posyp cukrem pudrem.
Smacznego, Klaudia.
Jeśli smak wakacji to i smak lata, a tobie się to udało osiągnąć. Nie wiem jak smakuje, mogę się tylko domyślać ale wygląda przecudownie❤
OdpowiedzUsuńOjeeeej dziękuję :)!
Usuńgenialne ciasto!
OdpowiedzUsuńna plaży wygląda luksusowo :))))
Taki był zamysł :)
UsuńNigdy bym nie wpadła na cukinię w placku. Rewelacja!!!!
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMusi być przepyszne! A zdjęcia jak zwykle cudne :)
OdpowiedzUsuńDziękuuuuję! :)
UsuńŚwietny pomysł na ciasto! Z takim się jeszcze nie spotkałam:) na pewno jest pyszne no i zdrowe!!!
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
Usuń