Trwa sezon na kurki a ja szukam rożnych zmyślnych sposób na wykorzystanie ich i oto jeden z nich. Bezglutenowe i cienkie gofry, jajko sadzone, smażone z chorizo kurki i marchew oraz pietruszka pieczona w maśle orzechowym. Tak bezbłędnie smaczne połączenie tylko na mangopapaja! 

Składnik (na 2 porcje):

Bezglutenowe gofry:
  • 1 jajko 
  • 1/2 szklanki maślanki 
  • 4-5 łyżek mąki bezglutenowej (np. jaglanej)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • sól

Pieczona w maśle orzechowym marchew i pietruszka:
  • 3-4 marchewki małe 
  • 3-4 korzenie pietruszki 
  • 1 łyżka masła orzechowego 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  • szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki 
  • 2- 3 łyżki oliwy z oliwek 
Pozostałe składniki:
  • 50 gram chorizo 
  • 200 gram kurek 
  • 2 - 3 jaja 
  • oliwa z oliwek do smażenia 
  • sól i pieprz 
Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję do ciasta więcej wody- mąki bezglutenowe chłoną więcej płynów. Piekę gofry w nagrzanej gofrownicy 3-4 minuty każdy. 
Marchew i pietruszkę kroję na ćwiartki i mieszam z pozostałymi składnikami. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut. 
Chorizo kroję w plastry i smażę na suchej patelni do wytopienia tłuszczu. Dodaję odrobinę oliwy z oliwek oraz umyte kurki. Smażę całość kilka chwil. Przesuwam na bok patelni i smażę dwa jajka sadzone. Gofry podaję z chorizo, jajkiem, kurkami i pieczonymi warzywami. 

Smacznego, Klaudia. 





2 komentarze: