09:00
Bezglutenowe gofry z kurkami, chorizo, jajkiem i pieczonymi w maśle orzechowym korzeniami marchwi i pietruszki czyli... śniadanie SZTOS!
Trwa sezon na kurki a ja szukam rożnych zmyślnych sposób na wykorzystanie ich i oto jeden z nich. Bezglutenowe i cienkie gofry, jajko sadzone, smażone z chorizo kurki i marchew oraz pietruszka pieczona w maśle orzechowym. Tak bezbłędnie smaczne połączenie tylko na mangopapaja!
Składnik (na 2 porcje):
Bezglutenowe gofry:
- 1 jajko
- 1/2 szklanki maślanki
- 4-5 łyżek mąki bezglutenowej (np. jaglanej)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
Pieczona w maśle orzechowym marchew i pietruszka:
- 3-4 marchewki małe
- 3-4 korzenie pietruszki
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- szczypta soli, pieprzu i wędzonej papryki
- 2- 3 łyżki oliwy z oliwek
Pozostałe składniki:
- 50 gram chorizo
- 200 gram kurek
- 2 - 3 jaja
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz
Gofry - składniki mieszam, odstawiam na kilka minut. Jeśli jest taka konieczność dodaję do ciasta więcej wody- mąki bezglutenowe chłoną więcej płynów. Piekę gofry w nagrzanej gofrownicy 3-4 minuty każdy.
Marchew i pietruszkę kroję na ćwiartki i mieszam z pozostałymi składnikami. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 minut.
Chorizo kroję w plastry i smażę na suchej patelni do wytopienia tłuszczu. Dodaję odrobinę oliwy z oliwek oraz umyte kurki. Smażę całość kilka chwil. Przesuwam na bok patelni i smażę dwa jajka sadzone. Gofry podaję z chorizo, jajkiem, kurkami i pieczonymi warzywami.
Smacznego, Klaudia.
omatko cudo <3
OdpowiedzUsuńHihi taak! :)
Usuń