Składniki (na 2 porcje):
- 300 gram piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, kolendra
- 1 szklanka bulionu
- 1 cukinia średnia
- 200 gram brokuł
- 2 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki masła orzechowego
- do podania: ugotowane na parze warzywa, między innymi: marchew, brokuł, ziemniaki i fasolka szparagowa
Kurczaka kroję w kostkę i smażę na oliwie z oliwek z dodatkiem soli, pieprzu i kolendry do zarumienienia. Dodaję posiekaną cebulę i czosnek. Smażę chwilę. Cukinię kroję na ćwiartki a brokuł dzielę na niewielkie różyczki. Warzywa wrzucam na patelnię i smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i gotuję całość 5-6 minut. Dodaję masło orzechowe oraz śmietanę i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowany sos podaję z warzywami ugotowanymi na parze lub ryżem.
Smacznego, Klaudia.
Pycha! Idealny przepis na obiad.
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Prawda! :)
Usuń