Szakszuka to jedno z moich ulubionych śniadań, zdecydowanie. Jajka gotowane w sosie pomidorowym są delikatne i lekkie a z dodatkiem cukinii i chorizo smakują w ogóle wyśmienicie.
Składniki (na 2 porcje):
- 3-4 pomidory malinowe
- 1 cebula
- 200 gram kiełbasy chorizo
- 1 biała papryka
- 1 mała cukinia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka słodka i papryka wędzona, kumin
- 4-5 jaj
Na oliwie z oliwek smażę cebulę oraz kiełbasę chorizo do zarumienienia. Dodaję posiekaną drobno paprykę oraz cukinię. Smażę produkty kilka minut. Pomidory obieram ze skórki, niedbale siekam i dodaję do pozostałych składników. Duszę całość kilka chwil. Wbijam jaja i gotuję w sosie pomidorowym do ścięcia białek, około 2-3 minuty. Ściągam z ognia i podaję od razu.
Smacznego, Klaudia.
Brak komentarzy