Szakszuka to jedno z moich ulubionych śniadań, zdecydowanie. Jajka gotowane w sosie pomidorowym są delikatne i lekkie a z dodatkiem cukinii i chorizo smakują w ogóle wyśmienicie. 

Składniki (na 2 porcje):
  • 3-4 pomidory malinowe
  • 1 cebula 
  • 200 gram kiełbasy chorizo 
  • 1 biała papryka 
  • 1 mała cukinia 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • sól, pieprz, papryka słodka i papryka wędzona, kumin 
  • 4-5 jaj 
Na oliwie z oliwek smażę cebulę oraz kiełbasę chorizo do zarumienienia. Dodaję posiekaną drobno paprykę oraz cukinię. Smażę produkty kilka minut. Pomidory obieram ze skórki, niedbale siekam i dodaję do pozostałych składników. Duszę całość kilka chwil. Wbijam jaja i gotuję w sosie pomidorowym do ścięcia białek, około 2-3 minuty. Ściągam z ognia i podaję od razu. 

Smacznego, Klaudia. 


Brak komentarzy