Totalnie odjechana paella. Do tej pory to danie kuchni hiszpańskiej kojarzyło mi się jedynie z pomidorami i owocami morza. Postanowiłam je nico odmienić, podkręcić i pobawić się nim. Wyszło bezbłędnie smacznie i tak jak lubię najbardziej- inaczej. Ciekawa odmiana tego tradycyjnego dania. Z pewnością zasmakuje każdemu. Jestem pewna!
Składniki (na 4 porcje):
- 250 gram chorizo
- 1 szklanka ryżu Arborio
- 200 ml Cydru
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 300 gram cukinii
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- szczypta soli i pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- natka pietruszki
- skórka otarta z 1 cytryny
- 500 ml bulionu
- szczypta majeranku i wędzonej papryki
Drobiowe pulpety pietruszkowe:
- 500 gram mielonego indyka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki owsianych otrąb
- szczypta soli, pieprzu i majeranku
- olej do smażenia
Zaczynam od wyrobienia mielonego mięsa, które mieszam z otrębami oraz posiekaną natką pietruszki i czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem, formuję pulpety, które smażę do zarumienia. Odkładam usmażone pulpety na talerz. Na tej samej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu wytopienia się tłuszczu. Dodaję czosnek i cebulę. Smażę minutę i dodaję cukinię pokrojoną w kostkę. Wsypuję ryż, majeranek i skórkę z cytryny. Składniki smażę kilka minut i wlewam Cydr, który redukuję o połowę. Wlewam bulion i pozwalam paelli gotować się na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie cały płyn. Na koniec dodaję passate pomidorową oraz pulpety. Gotuję całość 3-4 minuty. Doprawiam danie solą, sokiem z cytryny i pieprzem. Dodaję natkę pietruszki. Danie podaję od razu z cząstkami cytryny.
Smacznego, Klaudia.
Niesamowice wygląda. Chociaż u Ciebie to nie żadne zaskoczenie, bo zawsze jest smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńOjeeej, dziękuję. Miło mi :)
UsuńO Matko !!!! To jest coś dla mojej rodziny :) uwielbiamy pulpety, Twoja propozycja podania ich w ten sposób musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńByła przepyszna, prawda :)
Usuń